През 90-те години румънско-австралийският икономист Стефан Мандел играе в лотарията и

...
През 90-те години румънско-австралийският икономист Стефан Мандел играе в лотарията и
Коментари Харесай

Стефан Мандел - човекът, който печели от лотарията 14 пъти

През 90-те години румънско-австралийският икономист Стефан Мандел играе в лотарията и печели. Прави го още веднъж, и още веднъж, и още веднъж.

Постижението, несъмнено, не е реализирано посредством съществуването на в действителност благополучен набор от цифри. Мандел има система, която първо употребява, с цел да завоюва от
лотария в Румъния, като след Европа, се отправя към Австралия и Съединени американски щати.

Все отново, дано отбележим, че възможностите да спечелим от
лотарията са много ниски. Шансът да спечелим джакпота на EuroMillions с един билет, да вземем за пример, е 1 към 139 838 160. Да кажем, че сме решили да удвоим възможностите си, като закупим различен билет, отново ще имаме късмет единствено 2 на 139 838 160.

Ще видим обаче, че в случай че приемем, че можем да купим повече от тези комбинации, в последна сметка ще достигнем точка, в която шансовете ни са 139 838 160 на 139 838 160. Сега вместо математически проблем, имаме логистичен и финансов подобен: да се сдобием с 139 838 160 билета, без към този момент да сме спечелили
джакпота.

Според The Hustle, Мандел забелязал, че в някои
лотарии премията от джакпот се е нараснала до повече от три пъти цената на изкупуването на всяка една допустима композиция от лотарията. Ако приемем, че можем да купим всяка композиция от цифри, имаме (почти) обезпечена възвръщаемост на нашата инвестиция (ако приемем, че няколко постоянни играча не завоюват с едни и същи цифри, разделяйки джакпота). Мандел в действителност взема решение да направи това.

Въпреки че не е против експлицитните правила, не е тъкмо в духа на играта. Задачите, въпреки и към този момент не математически, отново не са малко. Първо, би трябвало да убеди задоволително вложители да вземат участие в схемата, което реализира за няколко години. След това той би трябвало да откри метод да изкупи всяка допустима композиция, в която и
лотария да вземат участие. Като се има поради, че може да се вкарват милиони разнообразни комбинации, това изисква от него да сътвори логаритми, с цел да генерира и по-късно да отпечата билетите (което някои лотарии разрешават по това време).

С купчина билети, отпечатани и подготвени за приложимост, идва въпросът за изчакване на задоволително огромен
джакпот. Дори тогава, като се има поради голямото количество включени билети, въпреки всичко има прочут риск.

След като съумява с голям брой по-малки
лотарии в Австралия, Мандел видя лотарии в Съединени американски щати, чиито джакпоти доста надвишават цената, която би коствало закупуването на всяка композиция. Особен интерес съставлява новата лотария на Вирджиния, която употребява единствено цифри от 1 до 44 в своите тегления. Това значи, че има 7 059 052 вероятни комбинации, доста по-малко от нормалните 25 милиона или повече.

Когато джакпотът е задоволително висок - 15.5 милиона $ - той подрежда на екипа си на място да купи билетите на едро. Така екипът на Мандел разполага с 6.4 милиона от вероятните 7 милиона комбинации, нужни за гарантиране на победа. И в последна сметка, те имат и печелившия билет в безразсъдно огромната си купчина от губещи такива.

Въпреки че е бил разследван от ФБР и Централно разузнавателно управление на САЩ, не са открити нарушавания. Мандел печели от 14 разнообразни
лотарии, трупайки милиони долари парични награди за себе си и своите вложители, преди да се отдръпна в къща на плажа на тропическите острови на Вануату.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР